Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) 2020 yılının en sıcak geçen beş yıldan biri olacağını söylüyor.
Koronavirüs pandemisi ABD ekonomisini ciddi anlamda yavaşlatmış olsa da aynısını gezegenimizin ısınması için söylemek pek mümkün değil.
140 yıl içerisinde dünya, 2019’ta en sıcak ikinci yılını yaşarken 2020’nin ilk birkaç ayı ya aylık sıcaklık rekorları kırdı ya da kırmaya çok yaklaştı. Ocak 2020, kaydedilen en sıcak Ocak ayıyken Şubat 2020 de en sıcak ikinci Şubat ayı oldu. Geçtiğimiz Pazartesi günü ise Avrupa Birliği’nin iklim yönetim merkezi Copernicus, Mart ayının en sıcak ikinci ve üçüncü Mart ayları ile eşit seviyede olduğunu bildirdi.
Penn State University’den iklim bilimci Michael Mann, “Dünya anlaşılır bir şekilde koronavirüs pandemisiyle meşgulken, üst üste kırılan rekor sıcaklıklar arka planda daha büyük bir krizin yaşandığını hatırlatıyor” dedi.
Daha sıcak bir atmosferin neden oldukları saymakla bitmiyor. Dünya’daki birçok buzul hızla yok oluyor. Yangınlar mücadele edemeyeceğimiz şekilde artıyor. Okyanuslar, insanların yarattığı ısının %90’ını emiyor ve sıcaklığı artan okyanuslarda, mercanlar beyazlıyor ve ölüyor. Mann, “Ben bu cümleyi yazarken Avustralya’daki Büyük Set Resifi son beş yıldaki en büyük üçüncü beyazlamasını yaşıyor. İklim krizinin katlanarak kötüleşmesi ve bunu konu edinmemiz, koronavirüs kriziyle mücadelede atılan bütün siyasi adımları yönlendirmeli” diyor.
Örneğin federal hükümet, pandeminin neden olduğu sağlık, ekonomi ve çevresel etkiler için 2 trilyon dolardan fazla para harcarken İklim Krizi için Beyaz Saray’ın Seçilmiş Komitesi, toplu taşımaya ve ‘yeni iş kolları yaratacağı ve ulaştırma sektöründe karbon salımını azaltacağı için’ elektrikli araçların üretimine yatırım yapılmasını öneriyor. Bu harcama belki de bir sonraki büyük teşvik paketinde benimsenir.
2020’nin en sıcak yıl olacağı şimdiden belli. Olağandışı sıcak geçen bir Ocak ayından sonra Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), 2020’nin %98 olasılıkla en sıcak ilk beş yıldan biri olacağını söylüyor. Dahası bu yıl, Pasifik Okyanusu’nun büyük bir kısmının ısınmasıyla atmosferin ısınmasına neden olan bir El Niño yaşanması beklenmiyor.
Pandemi dünyayı ele geçirse bile, iklim krizi belirsizliğini koruyor, son kayıtlar veya rekor seviyeye yakın sıcaklıklar, bir El Niño olmadan bile 2020’nin şimdiye kadarki en sıcak yıl olabileceğini gösteriyor. Büyük resim ise çoktan gün yüzünde:
Pandemi sebebiyle işyerlerinin kapanması ve kritik öneme sahip fiziksel mesafelenme, küresel ekonomileri atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin düşeceği kadar yavaşlatacak olsa da bu yavaşlama Dünya’nın ısınmasını tersine çevirmeyecek. Son 150 yılda, insanlık atmosfere devasa miktarlarda karbondioksit saldı ve bu gaz küresel bir durgunluk ile yok olmayacak. Önceki ekonomik durgunluklar da iklim değişikliğini durduramadı.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…