Christian Aid’in hazırladığı çalışma geçtiğimiz yılki sel, yangın ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının en az 15’inin tekil maliyetinin 1 trilyon dolar olduğunu ortaya koydu.
Haber: Fiona Harvey
Çeviren: Çisil Sevinç
2019’da yaşanan aşırı hava olaylarının en az 15’inin başat etmeni iklim krizi oldu. Bu olayların her biri 1 trilyon dolardan fazla zarara yol açarken, yarısından fazlasının tek başına maliyeti 10 trilyon doları aştı.
Selleri, fırtınaları, çölleşmeyi ve orman yangınları gibi aşırı hava olayları 2019’da her kıtayı vurarak yıkımlara ve can kayıplarına yol açtı. 2019’daki iklim kaynaklı yıkımları araştıran Christian Aid, yaşanan kayıpların hafife alındığını söyledi.
Bu yıl Ocak ayında Arjantin ve Uruguay’da yaşanan seller 11 bin insanı evinden etti. Zimbabwe, Mozambik ve Malawi’yi etkisi altına alan Idai kasırgası 1,300 insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Hindistan ve Bangladeş’i Mayıs ve Haziran aylarında Fani kasırgası vurdu. Alışılmıştan daha kuvvetli mevsim rüzgarları 1,900 kişinin ölümüne yol açtı.
Zengin ülkeler de aşırı hava olaylarından etkilendi. Eberhard fırtınası Mart ayında Avrupa’yı sarsarken, Faxai ile Hagibis tayfunlarının Eylül ve Ekim aylarında Japonya’yı etkilemesiyle Dünya Rugby Şampiyonası riske girdi. Orman yangınları Kaliforniya’daki çiftlik alanlarını harap ederek 25 trilyon dolarlık zarara yol açtı. Bununla birlikte Dorian kasırgası ABD’nin doğu kıyılarına vurarak 673 kişinin ölümüne sebep oldu.
Çalışma, Avusturalya orman yangınlarının kapsamlı sonuçları dahil edilmeden önce tamamlanmıştı.
Raporun yazarlarından ve Christian Aid’de küresel iklim lideri olan Kat Kramer, çalışmanın tamamlanmak zorunda olması nedeniyle Avusturalya’daki felaketi dahil edemediklerini söyledi.
Kramer “Geçen sene seragazı emisyonları yükselmeye devam etti, bu durumda Paris Anlaşması’na uymak üzere harekete geçmek için ülkelerin en kısa zamanda yeni ve genişletilmiş taahhütlerde bulunması gerekiyor.” dedi ve ekledi: “Bu, bilim insanlarının uyarılarına cevap vermek için ve dünyanın her yerinde okula çağındaki çocukların korkuyla talep ettikleri yaşanılabilir bir dünya mirası için yapılmalı.”
Dorian Kasırgası en az 11 trilyon dolarlık kayba yol açmışken, ABD’nin orta Batı ve Güney bölgelerinde Mart ayından Haziran’a kadar 12.5 trilyon dolarlık bir maliyet doğdu. Hindistan’daki seller ve Fani kasırgasının maliyeti 18 trilyon doları aşmışken, bu rakamlar yalnızca sigortalı kayıpları kapsıyor. Çin’deki Lekima tayfunu 10 trilyon dolara mâl oldu ve Haziran’dan Ağustos’a kadar süren sellerin de bu rakama yakın bir maliyete yol açtığı belirtildi.
Uzmanlar aşırı hava durumları ve rekor sıcaklıkların belirgin şekilde insan eylemleriyle bağlantısı olduğunu açıkladı.
Pensilvanya Devlet Üniversitesi’ne bağlı Earth System Science Center’dan Michael Mann, “2019 yılında Amazon’dan Kuzey Kutbu’na kadar orman yangınları, Kaliforniya ve Avusturalya’da mevsim dışı orman yangınları, sıcak hava dalgaları ve yıkıcı süper fırtınalar gibi örnekler dünyanın her yerinde geçen yıla göre çok daha fazla aşırı hava olayının deneyimlendiğini gösteriyor. Her geçen gün, iklim konusundaki eylemsizliğin bedelini iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olayları ile ödüyoruz.”