Bilim

2019’da Avrupa’da Sıcaklık Rekoru Kırıldı

Bilim insanları, Avrupa’da üst üste rekor seviyede sıcaklıklar ölçüldüğünü belirtti ve bunun artık dünya genelinde yükselişe geçen bir trende dönüştüğü uyarısında bulundu.

Haber: Kate Abnett

Çeviri: Çisil Sevinç

Dünya gününde (22 Nisan) yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, atmosferde rekor seviyelere ulaşan seragazları sonucu sıcaklıkların artmasıyla, geçtiğimiz sene Avrupa’da rekor sıcaklığa erişildi.

Avrupa’nın yıllık ortalama sıcaklığı geçtiğimiz yıl rekor yüksekliğe ulaşarak önceki yılların rekorunu da aşmış oldu.

AB’nin iklim değişikliği gözlemleme kurumunun (Copernicus Climate Change Service – C3S) yıllık “Avrupa İklim Durumu” raporunda belirtildiği üzere; 2014, 2015 ve 2018’de rekor seviyelere ulaşılmıştı.

Rapora göre, Avrupa’nın en sıcak 12 yılından 11’i 2000 yılından bu yana gözlemlendi.

C3S direktörü Carlo Buontempo, “Isınma trendi artık dünyanın her yerinde açık şekilde görülüyor. Bunun bir sonucu olarak, rekor seviyelere ulaşma sıklığında da bir yükseliş mevcut” dedi.

Bu yıl da ısınma trendinin devam etmesi bekleniyor.

Gözlemleme kurumunun Aralık 2019 – Şubat 2020 arası elde ettiği verilere göre, bu yıl Avrupa’da ölçülen en sıcak kış yaşandı.

Bilim insanları, geçen yılki sıcaklık rekorunun El Nino olarak bilinen sıcaklık artırıcı hava durumu faktörünün yaşanmamasına rağmen gerçekleştiğini belirtti.

Buontempo, bu olay hakkında “Bu durum, rekor kıran seviyeleri daha da olağanüstü kılıyor” yorumunda bulundu.

Yüksek basınçlı hava olayları sıcak hava dalgaları oluşturarak geçtiğimiz Haziran ve Temmuz aylarında Fransa, Almanya, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde rekor sıcaklıklar yaşanmasını tetikledi.

Bilim insanları, dünyanın gittikçe ısınmasıyla birlikte bu tarz yüksek basınçlı hava olaylarının daha şiddetli hale gelebileceği konusunda uyardı.

Atmosferde asılı kalan ve gezegenin ısınmasına yol açan karbondioksit ve metanın dahil olduğu gazlar, 2019 yılında iyiden iyiye tırmanışa geçerek dünyada milyonlarca yıldır gözlemlenmeyen seviyelere ulaştı.

27 ülkeden oluşan AB, Paris Anlaşması’yla paralel olarak, 2050 yılına kadar seragazı emisyonlarını net sıfıra indirmeyi planlıyor. Bu plan, ekonominin pek çok sektöründe dönüşümlere gidilmesini gerektiriyor.

Paris Anlaşması, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 2 derecenin çok daha altında, hatta mümkünse 1.5 derecede sınırlandırmayı hedefliyor.

Bilim insanları ise, küresel ortalama sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre çoktan 1.1 derece arttığını belirtti.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Haberler

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024

Karadeniz İnsan Kaynaklı En Büyük Felaketlerden Biri ile Karşı Karşıya

Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…

17 Aralık 2024

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024