Bilim

2019 İnsani Gelişme Raporu Adana Tanıtım Toplantısı İleri Bir Tarihe Ertelendi

2019 İnsani Gelişme Raporu’nun 12 Mart tarihinde yapılması planlanan Adana Tanıtım Toplantısı güncel olaylar nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.  

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 1990’dan beri hazırladığı İnsani Gelişme Raporu bu yıl 21. yüzyılda insani gelişmedeki eşitsizliklere odaklanıyor. Tüm dünyadaki eşitsizlikleri, gelirlerin, ortalamaların, bugünün ötesine geçerek inceliyor. Raporun 12 Mart tarihinde yapılması planlanan Adana Tanıtım Toplantısı güncel olaylar nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Sağlık, eğitim ve yaşam standartlarında önemli kazanımlar elde edilmesine, yoksulluk, açlık ve hastalıklarla mücadelede bugüne kadar görülmemiş ilerlemeler sağlanmasına rağmen, günümüzde dünyadaki pek çok insanın temel ihtiyaçları karşılanamıyor ve yeni nesil eşitsizlikler ortaya çıkıyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Eşitsizlikler toplumlarımızda, ekonomi ve siyasette kök salmış durumda. Doğum yeri ve ebeveynlerin gelir düzeyi çocukların yaşamlarının nasıl olacağını belirliyor. Eşitsizlikler erken yaşta başlayabiliyor, artabiliyor ve nesilden nesle aktarılabiliyor.

Eşitsizlikleri azaltmak, ortadan kaldırmak mümkün. 21. yüzyılda insani gelişmedeki eşitsizliklerin geleceği insanlığın elinde. Ancak, dönüşün çok zor olacağı bir uçuruma doğru yaklaşılıyor. Hâlâ seçim yapma şansı var ve eşitsizlikleri azaltmak için hemen eyleme geçilmesi gerekiyor.

İnsani Gelişme Raporu’nun içinde farklı konularda ülkeler bazında hesaplanmış endeksler de yer alıyor. Bunlardan en bilineni, İnsani Gelişme Endeksi.

Türkiye’nin 2018 İnsani Gelişme Endeksi (İGE) değeri 0.806 oldu. Bu değerle Türkiye, 189 ülke ve bölge arasında 59. sırada yer aldı ve geçen yılki raporda yüksek insani gelişme kategorisindeyken bu yıl ilk kez çok yüksek insani gelişme kategorisine yükseldi.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024