;
Politika

20 Ülke COP16 Müzakerelerinde Doğa Koalisyonunu Kurdu

COP16

BM COP16 biyoçeşitlilik müzakerelerinde Kolombiya, “doğayla barış” yapmak isteyen diğer 20 ülkeyle bir koalisyon başlatırken, liderler çevrenin hızla yok edilmesinin insanlığın yok oluşuna yol açabileceği konusunda uyardı. Finansman konusundaki ilerleme ise yılda 200 milyar dolarlık ihtiyaç düşünüldüğünde oldukça sınırlı.

Kolombiya’nin Cali şehrinde yaklaşık 200 ülkenin yer aldığı zirvenin görevi, insanların yaşam alanı kaybına, iklim değişikliğine, kirliliğe ve biyolojik çeşitliliği yok eden diğer faaliyetlere yol açması nedeniyle doğanın gördüğü zararın 2030 yılına kadar nasıl durdurulabileceğini bulmak.

Koalisyonda Meksika, İsveç, Uganda ve Şili dahil olmak üzere dört kıtadan ülke yer alıyor. Asya-Pasifik’ten ise hiçbir ülke katılmadı.

Koalisyon, insanlığın doğayla ilişkisini değiştirmeyi, çevreyle uyum içinde yaşamayı amaçlayan bir dizi ilkeyi kabul eden ülkelere açık. Buna finansmanın koruma ve sürdürülebilir kalkınmaya yönlendirilmesi, uluslararası işbirliği yapılması ve tüm toplumun doğayı korumaya yönelik seferber edilmesi de dahil.

COP16 müzakerelerinde (29 Ekim) altı cumhurbaşkanı ve 100’den fazla hükümet bakanının katılım gösterdiği toplantısında liderler, doğayı yok ederek insanlığın kendini yok ettiği konusunda uyardı.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, “İnsanlığın yok olduğu bir çağa giriyoruz. Abarttığımı düşünmüyorum” dedi. Petro, dünyanın doğayı kurtarmanın kârlı olmasını bekleyemeyeceğini ve piyasanın insanlığı kurtarmayacağını belirterek, yaşamın değerinin paranın üstünde tutulması gerektiğini sözlerine ekledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, “Doğa hayattır. Ama yine de ona karşı savaş yürütüyoruz. Kazananın olamayacağı bir savaş” dedi.

Liderler, zirvenin 2022 Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesinde ortaya konan 23 hedefi uygulamaya koymayı amaçlaması nedeniyle COP16’nın koruma açısından bir dönüm noktası olabileceğini söyledi. Anlaşma, Dünya’nın %30’unun korunması ve kaybın tersine çevrilmesi için yıllık 200 milyar doların harekete geçirilmesini içeriyor.

Salı günü itibarıyla ülkeler, geniş kapsamlı gündemin nasıl ilerletileceği konusunda bir anlaşmaya varmaktan uzak ve finansmanın nasıl artırılacağı konusunda çıkmazda. Bir avuç ülke, biyoçeşitlilik için küresel bir fona milyonlarca dolarlık yeni taahhütlerde bulunduğunu duyurdu, ancak gözlemciler bunun ihtiyaç duyulan milyarlarca doların çok altında kaldığını söyledi.

Ekvador Başkanı Daniel Noboa, “Bugün değişebiliriz. Değişebileceğimize ve dünyanın sonunun gelmeyeceğine inanmak istiyorum” diye konuştu.