Geçmiş haftanın önemli iklim olaylarını derlediğimiz “haftalıklar” ile yine karşınızdayız. 19-25 Nisan tarihleri arasında iklim değişikliği ile ilgili neler yaşandığını aşağıdan öğrenebilirsiniz.
Geçtiğimiz hafta Türkiye ve dünyada iklim gündemi yoğundu. Birçok farklı başlığın öne çıktığı bu haftanın en önemli konusu ise E3G’nin kamuoyuyla paylaştığı anket oldu. Anket sonuçlarına göre Endonezya, Pakistan, Filipinler, Güney Afrika, Türkiye ve Vietnam vatandaşları yenilenebilir enerjiyi fosil yakıtların önünde tutarak tercihlerini temiz enerjiden yana kullandılar.
Dünyanın her yerinde olduğu gibi Yakın Doğu’daki dağlık alanlar da bulunduğu bölgenin su kuleleri olarak tanımlanıyor. Su kuleleri bahar döneminde karların erimesiyle aşağıda kalan düzlük bölgelere sağladığı su ile bölgenin ekosistemleri için hayati öneme sahip. Dr. Yeliz Yılmaz, Prof. Dr. Ömer L. Şen ve Oslo Üniversitesi’nden Kristoffer Aalstad ile birlikte Yakın Doğu’nun su kaynaklarındaki durumu ve kar örtüsü ile olan ilişkisini inceledikleri ve Remote Sensing adlı uluslararası akademik dergide yayımlanan son çalışmasının sonuçlarının hiç de iç açıcı olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Karın yerde kalma süresindeki azalma eğilimi devam ederse, 40-60 yıl sonra bölgede kar kalmayabilir.”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılına ilişkin ulusal seragazı emisyon istatistiklerini yayımladı. Buna göre 2017 yılında Türkiye’nin toplam seragazı emisyon miktarı artışına devam ederek 526,3 milyon tona ulaştı. Kişi başına düşen seragazı emisyon miktarı ise 6,6 ton CO2eşd./kişi olarak kaydedildi. Gerçekleşen rakamlara bakılınca Türkiye’nin iklim hedefleri potansiyelinin çok altında olduğu açık. Peki istatistikler bize başka ne anlatıyor? İklim Haber olarak detaylara göz atıyoruz.
Kuşak ve Yol Forumu 2019 (Belt and Road Forum) öncesi TEMA Vakfı, WWF-Türkiye, Doğu Akdeniz Çevre Koruma Platformu, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN-E) ve Sağlık ve Çevre Birliği-HEAL Adana’nın Yumurtalık ilçesi Sugözü Kumsalı’na yapılmak istenen Çin yatırımı Hunutlu Termik Santralı’nın çevre ve sağlık etkilerini ve hukuka aykırılıklarını kamuoyuyla paylaştı.
Avrupa’nın Neden Yeşil Yeni Düzene İhtiyacı Var?
İklim Haber gönüllü çevirmeni Asya Sarı 16 yaşındaki genç aktivist Greta Thunberg’in Birleşik Krallık Parlamentosu’nda yaptığı konuşmayı dilimize çevirdi.
Her ay iklim bilimciler, iklim değişikliğinin nedenleri ve etkilerini anlamamıza yardımcı olan yeni araştırmalar gerçekleştiriyorlar. Bu araştırmalar, hâlihazırda karşılaştığımız tehditlerin daha net bir resmini çıkarmakla birlikte emisyon oranlarında daha hızlı bir azaltımı gerçekleştirmediğimiz takdirde nelerle karşılaşabileceğimizi gözler önüne seriyor.
“Küresel İklim Sisteminin Değişkenliği ve Tahmin Edilebilirliği Sempozyumu” Çarşamba günü Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Ankara’da başladı.
Ekolojik değişim fikri, bir ülkede sosyalizmin kabul edilmesi kadar uçuk bir fikir olarak algılanıyor. Bu fikri geçerli kılabilmek için Yeşil Yeni Düzeni uluslararası düzeyde konuşmak gerekiyor.
WWF-Türkiye, 22 Nisan Dünya Günü’nde, 2019 Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın Türkiye ayağını başlattı. Geçen yıl Türkiye’den üç kentin katıldığı yarışmaya bu yıl daha fazla katılım bekleniyor. Yarışma, kentlerin, küresel ısınmayı 1,5 derece eşiğinde tutmak için iklim değişikliğine etkilerini azaltmalarını hedefliyor.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) son raporu, Paris Anlaşması’na istinaden ortalama küresel sıcaklık artışını 2 derecede sınırlandırma çağrısında bulunuyor ve ülkelerin iklim taahhütlerini yerine getirmesi ve küresel sıcaklık artışını sınırlandırması için uygulanabilir ve uygun maliyetli seçenekleri masaya yatırıyor.
Nisan ayında Dünya Bankası Grubu (WBG) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından düzenlenen Bahar Buluşmaları’nda, 20’den fazla ülkenin maliye bakanları ile bir koalisyon kuruldu ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik kolektif eylemleri destekleyen “Helsinki İlkeleri” olarak bilinen altı ortak ilkeye imza atıldı.
Trilyon dolarlık “Kuşak ve Yol Girişimi” (BRI) kapsamında temiz enerjiye yatırım yapması beklenen Çin’in, gelecek dönemde Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörüne ilgisinin artacağı öngörülüyor.
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…