Amerikan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun Ağustos ayında yayınladığı “İklim Değişikliğinin Uzun Vadeli Makroekonomik Etkileri” (Long-Term Macroeconomic Effects of Climate Change) raporu 174 ülkeden alınan 1960-2014 yılları arasındaki verilere dayanarak hazırlandı.
Amerikan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun Ağustos ayında yayınladığı “İklim Değişikliğinin Uzun Vadeli Makroekonomik Etkileri” (Long-Term Macroeconomic Effects Of Climate Change) raporu 174 ülkeden alınan 1960-2014 yılları arasındaki verilere dayanarak hazırlandı. Raporda ortalama sıcaklık değişimlerinin kişi başı milli gelire olan etkileri hesaplanmış. Raporda ortaya konan en önemli nokta ise, analiz sonuçlarında, sıcaklık artışının uzun vadeli olumsuz etkilerinin küresel bir özellik sergilemesi. Yani gelir seviyesi yüksek-düşük ve sıcak-soğuk bölge ayrımı olmaksızın ısınmanın uzun vadeli etkilerinin aynı şekilde hissedildiği görülüyor.
Küresel ısınmanın finansal riskleri ve ekonominin istikrarına olumsuz etkileri sebebiyle, Paris Anlaşması’na uyum kapsamında iklim değişikliğinin hızının azaltılmasının ekonomik faydalarının önemi daha da ön plana çıkıyor. Hesaplamalara göre, Paris Anlaşması’nda öngörüldüğü üzere, yıllık ortalama sıcaklık artışının 0,01 derece ile sınırlandırılması, 2100 yılına kadar küresel gelirleri %1,07 oranında azaltırken sıcaklık artışı 0,04 derece olduğunda gelirlerdeki düşüş %7,22 seviyesine çıkıyor.
Raporda ayrıca makroekonomik iklim tahminlerinin, karbon vergilendirmesinde önemli bir veri olduğu belirtiliyor. Karbon vergisinin, bir ton karbondioksit salımı sonucunda ortaya çıkan zararı temsil eden karbonun sosyal bedelini (SCC, social cost of carbon) yansıtması gerekiyor.