Politika

17-23 Mayıs Haftalık: Su Seviyesi Tahmin Edilenden Fazla Yükselebilir

17-23 Mayıs tarihleri arasında iklim değişikliği ile ilgili neler yaşandığını aşağıdan öğrenebilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta iklim değişikliği alanında Türkiye ve dünya gündeminde çarpıcı gelişmeler yaşandı. Bunlar arasında öne çıkan ise küresel su seviyesi ile ilgili yayımlanan yeni bir araştırma oldu. Bilim insanları, Grönland ve Antarktika’da buzulların erimesinin hızlanması nedeniyle, küresel çapta su seviyesinin tahmin edilenden daha fazla yükselebileceği, bunun da yüz milyonlarca insanı yerinden edebileceği uyarısında bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi İklim Değişikliği ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Gelecek İçin Cumalar’ın ikinci uluslararası buluşması bugün gerçekleşti. Tam da bu buluşmadan önce açıklanan yeni bir çalışma aktivizm ve umut/şüphe arasındaki ilişkinin bilinmeyen noktalarını aydınlatmaya çalışıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü çevre etiketi sistemi kapsamında tekstil, seramik, temizlik kağıdı alanlarında kriterleri yayımladı.

Ekoloji Kolektifi Derneği, “İklim Adaleti İçin Davalar Raporu 2017-2018” çalışmasını yayımladı. Çalışma ile iklim politikalarında çevre hukuku ilkelerine dayalı bir perspektif geliştirilmesi hedefleniyor.

Dünyanın dördüncü büyük çimento şirketi HeidelbergCement emisyon azaltma hedeflerini Paris Anlaşması’nın hedefleri doğrultusunda uygulama taahhüdü verdi. Şirket, bu taahhüdüyle çimento sektöründe bir ilki gerçekleştirecek.

“İklim Değişikliği Değil, İklim Krizi” 

İngiliz yayın organı The Guardian, bundan böyle haberlerinde “iklim değişikliği” yerine “iklim krizi” gibi daha “net” ifadeler kullanacağını açıkladı.

Güney Amerika ülkesi Brezilya, 2019 Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi ev sahipliğinden çekilmesinin ardından, Salvador kentinde Ağustos’ta yapılması planlanan bölgesel hazırlık toplantısını da iptal etti.

CDP, 596 kent arasından küresel iklim lideri olmaya hak kazanan 43 kent seçti. Kentlerin çevre performansına göre notlandırıldıkları çalışmada Türkiye’den kent bulunmuyor.

Klasik otomobil alışkanlıklarını yıkmayı ve otomobile yepyeni bir boyut kazandırmayı amaçlayan elektrikli araç sektörünün öncü ülkeleri, otomotivde dönüşümü yakalamak için teşvikler konusunda birbiriyle yarışıyor.

Dünyadaki mahsüle en büyük zirai katkı sağlayan polenlemenin baş aktörü arıların %40’ı yok olma riskiyle karşı karşıya.

Hindistan 2018’de ilk kez güneş enerjisine kömürden daha çok yatırım yaptı, ancak enerji talebinin hızla arttığı ülkede kömür kullanımı da artmaya devam ediyor.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024