Ekonomi

1,3 Trilyon Dolarlık Finansman Seferber Edilmeli!

İklim değişikliğine karşı savunmasız ve güçlü bir finansman ihtiyaç duyan 80’den fazla ülke, 2009 yılında kabul edilen 100 milyar doların ötesine geçerek yılda 1,3 trilyon dolarlık finansmanı seferber etme çağrısında bulundu.

Bir buçuk haftalık yoğun müzakerelerin ardından, Latin Amerika ve Karayipler Bağımsız Birliği (AILAC), Afrika Müzakereciler Grubu (AGN), Küçük Ada Devletleri İttifakı (AOSIS) ve En Az Gelişmiş Ülkeler Grubu (LDC), COP29 başkanlığına bir yol önerdi. Gruplar, Yeni Kolektif Sayısallaştırılmış Hedef ile ilgili tartışmaları kesin olarak çözümlemek ve gelişmekte olan ülkelerin iklim eylemini gerçekleştirebilmesi ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle başa çıkabilmeleri adına gereken 1,3 trilyon doları elde etmek istiyor.

İklim değişikliğine karşı savunmasız 80’den fazla ülke tarafından sunulan teklif, 2009’da üzerinde anlaşmaya varılan ve yetersiz kalan 100 milyar dolarlık iklim finansmanını yıllık 1,3 trilyon dolara çıkarmak için ek çaba gösterilmesine dayanıyor.

Finansman, bölgelerdeki ihtiyaçları karşılayacak, iklim değişikliğinin etkilerine karşı koymak ve bunlara uyum sağlamak için gerekli eylemleri geliştirecek ve kayıp ve zararları ele alacak.

Gelişmekte olan ülkeler daha fazla siyasi irade talep ediyor ve yeni hedefin, borç krizini daha da kötüleştirmemek için hibeler ve son derece kolay şartlı finansman yoluyla sağlanması gerektiğini yineliyor.

Yapılan açıklamada, “Finansmanın; yüksek sermaye maliyeti, sınırlı mali kaynak ve sürdürülemez borç göz önüne alındığında, erişilebilir, uygun fiyatlı, öngörülebilir, sürdürülebilir, dönüştürücü ve somut olması gerektiğini vurguluyoruz; boş vaatlere tahammül edemeyiz. Gelişmekte olan ülkelere gerçek finansman sağlanması ve bu finansmanın harekete geçirilmesi gerekli ve mümkün” denildi.

Finansman açığını kapatmak için yenilikçi stratejilerin mevcut olduğu belirtilen açıklamada bu stratejiler arasında gelişmiş ülkelerin fosil yakıt sübvansiyonlarını yeniden yönlendirmek, yeni kamu kaynakları yaratmak ve mevcut kamu harcamalarına yeniden yön vermek gibi seçeneklerin bulunduğu belirtildi. Bu sayede finansmanın talep edilen yıllık 1,3 trilyon dolarlık miktara ulaşabileceği de eklendi: “Bunu gerçekleştirmek için birlikte bir yol haritası üzerinde çalışmayı talep ediyoruz.”

Önceki Haberler

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024

COP16 Kuraklık Çerçeve Anlaşmasını 2 Yıl Erteleme Kararı ile Sona Erdi

Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…

16 Aralık 2024

İklim STK’lardan Ortak Talep: Hizmet Amaçlı Binalarda Güneş Enerjisi Zorunlu Olsun

İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…

13 Aralık 2024

Çin Kömür Madenleri Kaynaklı Metan Emisyonlarını Azaltmak için Kuralları Sıkılaştırıyor

Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…

13 Aralık 2024