Bilim

13 Kentin Başı Sıcaklarla Derde Girebilir!

Yeni bir rapora göre, dünyadaki 13 şehir, önümüzdeki 10 yılda 2 dereceyi aşabilecek sıcaklık artışı yaşayabilir.

Rusya’nın başkenti Moskova, Columbia Üniversitesi merkezli Kentsel İklim Değişikliği Araştırma Ağı tarafından hazırlanan bir raporda yer alan 100’den fazla şehir arasında, en yüksek potansiyel sıcaklık artışı ile karşı karşıya.

Çalışmanın editörlerinden William Solecki, geçtiğimiz Salı günü Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle gerçekleştirilen iklim zirvesinde Thomson Reuters Vakfı’na verdiği demeçte “Durumun endişe verici” olduğunu belirtiyor.

Çalışmada, 2020’lerde sıcaklığın en fazla arttığı şehirler arasında Finlandiya’dan Helsinki (2,5 derece), Kanada’dan Ottawa (2,3 derece) ve Norveç’ten Trondheim (2,3 derece) yer alıyor. Bunlarla birlikte tüm tahminler bir alt sınır da içeriyor. Örneğin, Moskova’daki sıcaklık artışı 1,1 derecede de kalabilir.

NASA’lı bir araştırmacı ve aynı zamanda raporun editörlerinden olan Cynthia Rosenzweig ise, yeni verilerin küresel ısınmanın etkilerini dizginleme çabalarında ön plana çıkan şehirler için “temel bilgi” sağladığını söylüyor.

Buna ek olarak uzmanlar, iklim değişikliğiyle ilgili fırtınaların, sellerin ve diğer aşırı hava olaylarının şehirleri, bilim insanlarının tahmin ettiklerinden çok daha fazla etkilediğini ifade ediyorlar.

“Şehirler sıcaklık öngörülerini bilmezlerse, iklime karşı direnç planlarını nasıl geliştirmeleri gerektiğini nasıl bilecekler?” diye soruyor Rosenzweig.

New York’taki Hunter Koleji’nden Profesör Solecki’ye göre ise, bulguların değişkenleri -öngörülen artışlar bazı vakalarda 1 dereceyi geçmiyor- kentlerin iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için özel planlar geliştirmesi gerektiğini hatırlatıyor. Solecki, kentleşmedeki büyüyen baskılar göz önünde bulundurulduğunda planlamanın çok önemli olduğunu da vurguluyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı kentsel bölgelerde yaşıyor ve BM’ye göre bu oran, 2050 yılına kadar %66 seviyesine ulaşabilir.

Kanada’nın batısındaki Edmonton kentinde, bilim insanlarının ve şehir plancılarının şehirlerin iklim değişikliğinin etkisiyle savaşmak için yol haritası çizdiği küresel zirvede yeni bir raporun çalışmalarına da başlandı.

Önceki Haberler

Yeni Binalarda Yenilenebilir Enerji Zorunluluğu Yüzde 10’a Çıkarıldı

1 Ocak’tan itibaren yeni binaların kullandıkları enerjinin en az %10'unun yenilenebilir enerjiden karşılanması zorunlu olacak.…

20 Aralık 2024

ABD Trump’ın Gölgesinde Yeni Emisyon Azaltım Taahhüdünü Duyurdu

Joe Biden'ın yönetimi, Paris Anlaşması kapsamında seragazı emisyonlarını 2035 yılına kadar 2005 seviyelerinin %61 ila…

20 Aralık 2024

Mikroplastikler Akciğer ve Kolon Kanserine Neden Oluyor

Günlük hayatın büyük bir bölümünde insanların farkında olmadan hava, su ve gıda vasıtasıyla birçok mikroplastiğe…

20 Aralık 2024

Türkiye’de Zeytinciliğe En Uygun Alanlar Daralabilir

Yeni yapılan bir çalışma, iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de zeytin üretimine en uygun alanlarda daralma beklendiğine…

19 Aralık 2024

Yeni Rapor: Türkiye 2024’te Üç Kömürlü Termik Santral Planını İptal Etti

Son verilere göre, Türkiye 2024 yılında üç kömürlü termik santral planını iptal etti, ancak OECD…

19 Aralık 2024

Fosil Yakıtlara Karşı Küresel Güney Koalisyonu Büyüyor

Fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmak için Küresel Güney ülkelerinin başlattığı pakt giderek büyüyor. İklim krizinden…

19 Aralık 2024