12-18 Temmuz tarihleri arasında iklim değişikliği ile ilgili neler yaşandığını aşağıdan öğrenebilirsiniz.
Geçtiğimiz hafta iklim değişikliği alanında hem dünyada hem Türkiye’de önemli gelişmeler yaşandı, raporlar açıklandı. Bunlardan ilki, İklim Haber ve KONDA Araştırma tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı 2019” adlı araştırma oldu. Türkiye çapında 2745 kişi ile yüz yüze yapılan anket, kamuoyunun ülkemizdeki iklim krizi ve onun etkileri, afetler ile iklim konusunda hükümet ve belediyelerin çalışmaları hakkında görüşlerini gözler önüne seriyor. Türkiye’de her iki kişiden birine göre iklim krizinin etkileri ülkemizde şimdiden hissediliyor, toplumun %61’i ise bu durumdan endişeli. Aynı zamanda toplumun %71’i afetlerin arttığını ve bunun sebebinin iklim değişikliği olduğunu düşünüyor. Hükümetlerin ve belediyelerin iklim eylemlerini de değerlendiren katılımcıların %55’i bu konuda çaba gösterilmediğini ifade ediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı’nı açıkladı.
Yereliz, Türkiye’nin farklı bölgelerinden 21 belediyenin katılımıyla Belediyeler için Stratejik Plan ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri eğitimi gerçekleştirdi. Eğitim sonunda Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı kuruldu.
Türkiye, Küresel Hedefler yolundaki ilerlemesini özetleyen raporu New York’ta sundu.
Türkiye’nin güneş enerjisini hâlâ su ısıtmak için kullandığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bu durumun “cehalet ya da vizyonsuzluk” ile açıklanabileceğini belirtti.
Avrupa’daki siyaset ortaklarına bir mektup yazan Yeşil Siyaset Platformu, Kıbrıs’ta gaz aramalarına son verilmesi için çaba göstermelerini istedi ve ekledi: “Türkiye-AB ilişkilerinin normalleşmesi sadece kalıcı barışla başarılabilir, karbon kazıp çıkarmanın arkasında durarak başarılamaz”.
Temmuz Ayının Dünyada Ölçümlenen En Sıcak Ay Olması Bekleniyor
Avrupa’da yaşanan tarihi sıcak hava dalgası, Avrasya ve Kuzey Kutbu’ndaki alışılmadık sıcaklıklar ile gezegenin Haziran ayındaki ortalama sıcaklığı kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. NASA’nın yayınladığı verilere göre Haziran ayı normallerin 0,93 derece üzerinde geçti, Temmuz ayının ise şu ana kadar dünyada ölçümlenen en sıcak ay olması bekleniyor.
Brezilya Başkan Yardımcısı ülkesinin Paris Anlaşması’ndanayrılmayacağını söyledi.
Brezilya’nın Parana Eyaleti, kaya petrolü rezervlerini kalıcı olarak yer altında tutma kararı aldı. Hidrolik kırılma ile kaya petrolü çıkarılmasına karşı koalisyonların kurulması, her seferinde bir belediyenin katkısıyla, altı yılı bulmuştu. Ancak artık resmi olarak yasaklandı.
İklim krizi derinleşirken halkın gerçeği söylenmesi talebine sessiz kalamayan yöneticiler de, içinde bulundukları idari yapılarda “iklim acil durumu” ilan ediyor ya da edilmesi konusunda çalışmalar yürütüyor.
İklim Haber gönüllü çevirmeni Ece Kahraman Sarah DeWeerdt’in “İklim Krizi için Yas Tutmakla Krize Karşı Harekete Geçmek Arasındaki Bağlantı Nedir?” adlı yazısını çevirdi.
CDP’nin hazırladığı nakliye sektörü raporuna göre, nakliye şirketleri emisyonsuz gemiler gibi karbon ayakizlerini azaltmalarına yarayacak teknolojilere uzaklar.
Enerji dünyası, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezi’nde “WESCE’19, Dünya Enerji Stratejileri Kongresi” için bir araya geliyor.