Geçmiş haftanın önemli iklim olaylarını derlediğimiz “haftalıklar” ile bir kez daha karşınızdayız. 12-18 Nisan tarihleri arasında iklim değişikliği ile ilgili neler yaşandığını aşağıdan öğrenebilirsiniz.
Geçtiğimiz hafta iklim diplomasisi, finansmanı ve bilimi hakkında önemli gelişmeler yaşandı. İklim Haber olarak iklim diplomasisindeki son gelişmeleri okuyucularımız için derledik. Son dönemde yaşananları, farklı ülkelerdeki seçim heyecanında iklim değişikliğinin yerini incelemeye çalıştık… Bu arada ufak bir not: Bir sonraki uluslararası iklim için okulu kırma eyleminin 24 Mayıs’ta yapılması planlanıyor.
Dünya Bankası, iklim değişikliği ile mücadelede liderlik etmek istiyor ancak kredi verme konusunda fosil yakıtları yenilenebilir enerjinin önünde tutuyor. Donald Trump’ın aday gösterdiği ve Dünya Bankası’nın yeni başkanı seçilen David Malpass ise iklim değişikliği eylem planının öncelik olmaya devam ettiğini ve bankanın iklim hedeflerinden taviz verilmeyeceğini açıkladı.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ve Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, ortak makalelerinde iklim değişikliğiyle mücadele için küresel finans sisteminin değişmesi gerektiğini yazdı.
Enerji İzleme Grubu ve LUT Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, güçlü bir politika çerçevesinin uygulamaya konması durumunda, 2050 yılından önce %100 yenilenebilir enerjiye dayalı küresel enerji sistemine dönüşüm mümkün.
Harvard Üniversitesi bilim insanları tarafından iklim değişikliği hakkında yeni bir çalışma yayımlandı. Araştırmaya göre iklim değişikliği, Kuzey Kutbu’ndaki donmuş toprakları (permafrost) daha hızlı çözüyor ve bu durum yüzünden atmosfere daha da fazla seragazı salınıyor.
Alaska’da yılın bu dönemlerinde buz kesmiş olması gereken nehirler, hava sıcaklığı nedeniyle erken çözülerek akmaya başladı.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), “2006 Ulusal Seragazı Envanterleri İçin IPCC Rehberi’nin 2019 Yılı için Geliştirilmesi” metodoloji raporunu, 8-12 Mayıs 2019 tarihleri arasında Kyoto, Japonya’da gerçekleşecek olan 49. oturumunda inceleyecek.
Future Earth, Yeryüzü Komisyonu üyeleri için adaylar arıyor. Komisyon üyeleri istikrarlı ve dirençli bir gezegen için bilime dayalı hedeflerin belirlenmesini destekleyecek bilimsel bilgileri sağlayacak. Adaylık için son tarih 23 Nisan 2019.
İklim değişikliğine karşı hükümetlerin daha fazla adım atması gerektiğini savunan Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı hareketin destekçileri, konunun aciliyetine dikkat çekmek için iki hafta boyunca ulaşım ağını durdurmayı planlıyor.
Atatürk Üniversitesi’nde üç gün boyunca süren “Üniversite Gençliği Anadolu’nun Zirvesinde İklim Değişikliğini Tartışıyor” adlı çalıştaya katılan Prof. Dr. Murat Türkeş, sıcak hava dalgalarının etkilerini klimatolojik olarak çoktan yaşamaya başladığımız söyledi.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…