;
Politika

114 Ülke 2020’de Yeni İklim Planı Sunacak

Birleşmiş Milletler’in açıkladığı verilere göre, 2020 yılında 114 ülke BM’ye yeni iklim planları sunacaklarını bildirdi.

Birleşmiş Milletler’in iklimle ilgili birimimin ve COP25’in ev sahibi Şili’nin verilerine göre, 114 ülke BM’ye 2020’de yeni iklim planı sunacaklarını açıkladı. Bu rakam, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in geçtiğimiz Eylül ayındaki iklim zirvesinden bu yana Paris Anlaşması taahhütlerini yerine getirmeyi taahhüt eden ülkelerin ikiye katlandığı anlamına geliyor.

Küçük Ada ve Karayip devletleri, Afrika, önde gelen AB ekonomileri, Arjantin, Meksika, Ukrayna ve İsviçre yeni planlar sunmaya hazırlanan ülkeler arasında. Hindistan, Çin ve Japonya ise yeni emisyon hedeflerini ne zaman yayımlayacaklarını açıklayanlar arasında.

Glasgow’da 2020 sonunda düzenlenecek COP26’nın Başkanı Clair O’Neill, “114 ülkenin, bu önemli iklim yılında NDC’lerini (Ulusal Katkı Beyanı) yeniden gözden geçirerek emisyonlarını azaltmayı taahhüt ettiğini görmek beni mutlu ediyor. Bu durum, Eylül ayından bu yana %60’ın üzerinde bir artış anlamına geliyor. Şimdi ülkeleri Glasgow’daki COP26 Zirvesi öncesinde bu taahhütleri yerine getirmek için iddialı planlar geliştirmeye teşvik edeceğiz” dedi.

Ayrıca 120’den fazla ülke BM’ye 2050 yılına kadar net sıfır emisyon planları üzerine fikir birliğine vardıklarını veya bu hedefe yönelik çalıştıklarını bildirdi. ABD’nin New York ve Kaliforniya eyaletlerini de içeren The Climate Ambition Net Zero Alliance, küresel GSYİH’in %30’undan fazlasını, küresel emisyonların %18’ini, 398 şehri ve 786 büyük şirketi kapsıyor.

O’Neill, net sıfır emisyon planı geliştirme sözü veren ülke sayısının 60’tan 121’e çıkmasının çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak “2020, ülkelerin 2050 yılına kadar net sıfır hedefine olan bağlılıklarını göstermeleri için altın bir fırsat sunuyor. Isınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma şansımız olacaksa, dünyanın bir araya gelmesi çok önemli” dedi.

Rakamların açıklanması, Avustralya’daki yangınların ve Endonezya’daki sellerin küresel iklim krizinin artan şiddetinin altını çizdiği bir yılın başında geldi. Paris Anlaşması uyarınca, tüm ülkeler seragazı emisyonlarını azaltmak ve bu yıl Glasgow’da gerçekleşecek COP26’ya hazırlanmakla yükümlüler.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), küresel enerji dönüşümünü ilerletmek ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için yenilenebilir enerjilerin küreseldeki enerji payının 2030’a kadar iki katından fazla olması gerektiğini belirtiyor. Buna göre, küresel enerji ihtiyacının %27’sini karşılayan yenilenebilir enerji 2030’a kadar payını %57’ye çıkarmalı.

Power Shift Africa’nın Yöneticisi Mohamed Adow, Paris Anlaşması’nın hiçbir zaman durağan bir belge olarak tasarlanmadığını hatırlattı. Adow, “Amacı uygun kılan, ülkelerin teknoloji geliştikçe ve iklim krizi kötüleştikçe ulusal planlarını sürekli olarak gözden geçirip geliştirecek olmalarıydı. Paris Anlaşması, gelişmesi ve evrilmesi gereken canlı bir organizma. Yeni planlar sunmayı taahhüt eden hükümetler bunu kabul ediyor, dünyanın geri kalanı da bu kararı takip etmeli” şeklinde konuştu.

İstanbul’dan 2050 Adımı

Yine aynı verilere göre İstanbul 2020’de iklim hedeflerini güçlendireceğini UNFCCC’ye bildiren Türkiye’den ilk ve tek metropol oldu. Her ne kadar İstanbul’un bildirimi iklim krizi ile mücadelede ümit verici olsa da uzmanlar şehrin C40 üyesi olarak verdiği sözden dolayı listeye girmiş olabileceğini belirtiyorlar. Listede aynı zamanda Türkiye’den Kadıovacık beldesi ve Reflect Studio ve SLN Tekstil ve Moda San. Tic. A.Ş adlı iki şirket bulunuyor.