Ekonomi

10 Elektrik Şirketinden Sadece Biri Yenilenebilire Yatırım Yapıyor

Dünya çapındaki elektrik dağıtım şirketlerinin çoğu yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak yerine fosil yakıt enerji santrallarının kapasitelerini artırıyor.

Oxford Üniversitesi’nin yeni bir araştırmasına göre dünyadaki 10 elektrik dağıtım şirketlerinden sadece biri, fosil enerji santral kapasitelerini artırmak yerine yenilebilir enerjiye yatırım yapıyor.

3000’den fazla dağıtım şirketiyle yapılan araştırma, seragazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik uluslararası çabalara rağmen çoğunun fosil yakıtlara yatırım yaptığını ve bazılarının kirletici enerji santrallarının çalışma alanlarını genişlettiğini gösteriyor.

Çoğu devletin olan dağıtım şirketleri, son yıllarda portfolyalarında çok az değişiklik yapmış.

Nature Energy’de yayımlanan araştırmaya göre şirketlerin sadece %10’u yenilenebilir enerji kapasitesini, doğalgaz ve kömür enerji kapasitelerini artırdıklarından daha hızlı artırıyor.

Yenilenebilir enerji büyümesini öncelik haline getiren şirketlerin %60’ı fosil yakıt portfolyalarını da eş zamanlı olarak büyütmekten vazgeçmedi ve bu şirketlerin kalan sadece %15’i kömür ve doğalgaz kapasitelerini aktif olarak küçültüyor.

Araştırmanın yazarı Galina Alova, araştırmanın iklim krizine yönelik “yapılması gereken ile yapılan arasındaki artan endişe verici boşluğu” ve “dağıtım şirketleri tarafından hangi eylemlerin yapıldığını gösterdiğini” söyledi.

Rapora göre şirketlerin %10’u doğalgaz enerji santrallarının büyümesini destekliyor. Bu gruplar ülkenin doğalgaz rezervlerinden yararlanmaya istekli ABD şirketlerinin ve ardından Rusya ve Almanya’nın hakimiyetinde.

Raporda, yenilenebilir enerjiye öncelik veren şirketlerin çoğunun Avrupa’da kümelenmiş olduğu ortaya çıktı. Sektörün en büyük oyuncularının çoğu, eskiyen fosil yakıtlı enerji santrallarının yerini alması için düşük karbonlu enerjiye ve yeşil teknolojilere yatırım yapıyor.

Birleşik Krallık’taki ise kömür santralları, hükümetin 2025 yılı için kömüre dayalı enerjiye getirdiği yasak öncesi yavaş yavaş kapanıyor çünkü İngiltere’nin elektrik santrallarına uyguladığı yerel karbon vergisi, işletmeler için ekonomik fayda sağlamıyor.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025