Bazı AB ülkeleri, bloğun iklim hedefleri hakkında endişeli olduklarını duyururken, AB’nin 2050 net sıfır hedefi doğrultusunda yol almasının gerekliliğini hatırlattı.
Almanya, Danimarka, Slovenya ve diğer yedi AB ülkesi; bloğun kendi yeşil hedeflerini engelleyebilecek anlaşmalara doğru yöneldiğini ve iklim değişikliği politikalarını zayıflatma girişimleri konusunda müzakerecileri uyardı.
Ortak bir bildiride ülkeler, belirli ülkeleri veya milletvekillerini isimlendirmeden bu tür çabaların hem AB ülkeleri hem de Avrupa Parlamentosu’ndan geldiğini söyledi.
Danimarka, Avusturya, İspanya, Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda ve İsveç tarafından da imzalanan açıklamada, “Hedefleri azaltmak için yapılan farklı çağrılara ve uzlaşma sağlamak adına verilen tavizlere artan bir endişeyle bakıyoruz” denildi.
Açıklamaya şu şekilde devam edildi: “Tek başına bakıldığında, bu değişiklikler haklı veya etkisi sınırlı görünebilir, ancak hepsini bir araya getirirsek, 2030’a kadar hedefi kaçırma ve sonrasında bizi imkansız bir yörüngeye sokma riskiyle karşı karşıyayız.”
Müzakereler, yükselen enerji maliyetleri, enflasyon ve Avrupa’nın Rus dışı fosil yakıtları satın alma hamlesi zemininde yürütülüyor. Ülkeler, politikacıları “kısa vadeli motivasyonların” iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki kararlılıklarını baltalamasına izin vermemeye çağırdı.
Bir düzine AB yasası, bloğun net emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre %55 oranında azaltmak için tasarlandı. Bunlar arasında yeni fosil yakıtlı araba satışlarına yönelik 2035 yasağı ve Avrupa’nın karbon piyasasının güçlendirilmesi yer alıyor.
Bazı düzenlemeler ise son zamanlarda aksiliklerle karşılaştı. Avrupa Parlamentosu geçen hafta, AB’nin karbon piyasasını güçlendirme önerisini reddetti. Bloğun temel iklim politikası üzerindeki bölünmeler de açığa çıktı.
Bu arada oluşturulan taslak belgeler, Brüksel’in fosil yakıtları finanse etmeyi bırakmasını öneriyor. 2030 hedefine ulaşılmaması, Avrupa’nın 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etme hedefini de ciddi anlamada tehlikeye sokabilir. Bilim insanları, 2050’de net sıfır hedefine ulaşılmasının iklim değişikliğinin en kötü senaryosundaki etkileri önleyebileceğini söylüyor.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…