Küresel Karbon Projesi bilim ekibi tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, fosil yakıtlardan kaynaklanan küresel karbon emisyonları 2024 yılında rekor seviyeye ulaşacak.
2024 Küresel Karbon Bütçesi, fosil karbondioksit (CO2) emisyonlarının 2023 yılına göre %0,8 artışla 37,4 milyar tona ulaşacağını öngörüyor.
İklim değişikliğini yavaşlatmak için emisyonların acilen azaltılması gerekiyor ancak, araştırmacılar dünyanın fosil yakıt kaynaklı CO2 emisyonlarında zirveye ulaştığına dair hâlâ “bir işaret” olmadığını söylüyor.
Arazi kullanım değişikliğinden (ormansızlaşma gibi) kaynaklanan 4,2 milyar tonluk emisyonla birlikte, toplam CO2 emisyonlarının geçen yıl 40,6 milyar tondan 2024 yılında 41,6 milyar tona ulaşacağı tahmin ediliyor.
Son 10 yılda, fosil yakıt kaynaklı CO2 emisyonları artarken, arazi kullanım değişikliği kaynaklı CO2 emisyonları ortalama olarak azaldı ve toplam emisyonlar bu süre zarfında kabaca aynı seviyede kaldı.
Bu yıl, hem fosil yakıt hem de arazi kullanım değişikliği kaynaklı CO2 emisyonları, kuraklık koşullarının 2023-2024 El Niño iklim olayı sırasında ormansızlaşma ve orman bozulması yangınlarından kaynaklanan emisyonları şiddetlendirmesiyle artmaya hazırlanıyor.
Halihazırda her yıl 40 milyar tondan fazla salınan CO2’nin atmosferdeki seviyesi yükselmeye devam ederek giderek daha tehlikeli hale gelen küresel ısınmaya yol açıyor.
Araştırma ekibinde Exeter Üniversitesi, East Anglia Üniversitesi (UEA), CICERO Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi, Münih Ludwig-Maximilian Üniversitesi, Alfred-Wegener Enstitüsü ve dünya çapında 80 başka kurum yer aldı.
Çalışmayı yöneten Exeter Küresel Sistemler Enstitüsü’nden Profesör Pierre Friedlingstein, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha dramatik hale geldiğini, ancak fosil yakıtların yakılmasının zirveye ulaştığına dair hâlâ bir işaret görülmediğini söylerken şöyle devam etti: “Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için zaman daralıyor ve COP29’da bir araya gelen dünya liderleri, sanayi öncesi seviyelerin üzerinde 2 derecelik ısınmanın çok altında kalma şansını elde etmek için fosil yakıt emisyonlarında hızlı ve derin kesintiler yapmalı.”
Oslo CICERO Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Glen Peters ise ülkeler düzeyinde olumlu ilerleme kaydedildiğine dair pek çok işaret olduğunu belirtirken, Küresel fosil CO2 emisyonlarında zirvenin yakın olduğuna dair bir his var, ancak küresel zirve hâlâ zor. İklim eylemi kolektif bir sorun ve bazı ülkelerde kademeli emisyon azaltımları gerçekleşirken, diğerlerinde artışlar devam ediyor. Küresel emisyonları net sıfıra doğru aşağı yönlü bir yörüngeye oturtmak için tüm ülkelerdeki ilerlemenin yeterince hızlı olması gerekiyor” diye konuştu.
2024 Küresel Karbon Bütçesi’nden elde edilen diğer önemli bulgular şu şekilde özetlenebilir:
Küresel olarak, 2024 yılında farklı fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların artacağı öngörülüyor: kömür (%0,2), petrol (%0,9), gaz (%2,4). Bunlar küresel fosil CO2 emisyonlarının sırasıyla %41, %32 ve %21’ine katkıda bulunuyor. Projeksiyonlardaki belirsizlik göz önünde bulundurulduğunda, kömür emisyonlarının 2024 yılında düşme olasılığı devam ediyor.
– Çin’in emisyonlarının (küresel toplamın %32’si) %0,2 oranında marjinal bir artış göstereceği öngörülüyor, ancak öngörülen aralık emisyonlarda olası bir düşüşü de içeriyor.
– ABD emisyonlarının (küresel toplamın %13’ü) %0,6 oranında azalacağı öngörülüyor.
– Hindistan’ın emisyonlarının (küresel toplamın %8’i) %4,6 oranında artacağı öngörülüyor.
– Avrupa Birliği emisyonlarının (küresel toplamın %7’si) %3,8 oranında azalacağı öngörülüyor.
– Çalışma Türkiye’ye dair bilgiler de sunuyor. 2022’de 437.3 MT’a olan yıllık fosil yakıt CO2 emisyonlarının azalarak 2023 yılında 432,1 Mt’a ulaştığı görülüyor.
– Dünyanın geri kalanındaki emisyonların (küresel toplamın %38’i) %1,1 oranında artacağı öngörülüyor.
– Uluslararası havacılık ve deniz taşımacılığının (küresel toplamın %3’ü ve ulusal/bölgesel toplamlardan ayrı olarak sayılır) 2024 yılında %7,8 artacağı, ancak 2019 pandemi öncesi seviyesinin %3,5 altında kalacağı tahmin ediliyor.
– Küresel olarak, arazi kullanım değişikliğinden (ormansızlaşma gibi) kaynaklanan emisyonlar son 10 yılda %20 oranında azaldı ancak 2024 yılında artmaya devam edecek.
– Yeniden ağaçlandırma ve ağaçlandırma (yeni ormanlar) yoluyla kalıcı CO2 giderimi, kalıcı ormansızlaşma emisyonlarının yaklaşık yarısını dengeliyor.
– Teknolojiye dayalı karbondioksit gideriminin mevcut seviyeleri (ağaçlandırma gibi doğaya dayalı yöntemler hariç) fosil yakıtlardan salınan CO2 ‘nin sadece milyonda birini karşılıyor.
– Atmosferik CO2 seviyelerinin 2024 yılında milyonda 422.5 parçaya ulaşması, 2023’te milyonda 2.8 parçaya ve sanayi öncesi seviyelerin %52 üzerine çıkması bekleniyor.
– Geçici El Niño iklim olayının etkileri de 2023 yılında karadaki ekosistemler (“karadaki CO2 yutakları) tarafından karbon emiliminde bir azalmaya yol açtı ve El Niño’nun 2024 yılının ikinci çeyreğinde sona ermesiyle bu azalmanın toparlanacağı öngörülüyor.
– 2024’te yangınlardan kaynaklanan emisyonlar, özellikle Kanada’daki aşırı 2023 orman yangını sezonu (2024’te de devam etti) ve Brezilya’daki yoğun kuraklık nedeniyle, 2003’te uydu kayıtlarının başlangıcından bu yana ortalamanın üzerinde oldu.
– Kara ve okyanus CO2 yutakları, iklim değişikliğinden olumsuz etkilenmelerine rağmen toplam CO2 emisyonlarının yaklaşık yarısını karşılamaya devam etti.
Bu çalışma, 1.5 derece hedefinin aşılmasından önce kalan “karbon bütçesini” sadece tek bir yıl için değil, birden fazla yıl boyunca tutarlı bir şekilde tahmin ediyor. Küresel Karbon Bütçesi ekibi, mevcut emisyon oranıyla küresel ısınmanın yaklaşık altı yıl içinde sürekli olarak 1,5 dereceyi aşma ihtimalinin %50 olduğunu tahmin ediyor. Bu tahmin, özellikle CO2 dış etkenlerden (örneğin CH4, N2O, aerosoller) kaynaklanan ek ısınmanın belirsizliği nedeniyle büyük belirsizliklere de tabi. Ancak, kalan karbon bütçesinin – ve dolayısıyla 1,5 derece hedefine ulaşmak ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için kalan zamanın – neredeyse tükendiği açık.
120’den fazla bilim insanından oluşan uluslararası bir ekip tarafından hazırlanan Küresel Karbon Bütçesi raporu, tamamen şeffaf bir şekilde yerleşik metodolojiler üzerine inşa edilen yıllık, hakemli bir güncelleme sunuyor. Raporun 2024 baskısı (19. yıllık rapor) Earth System Science Data dergisinde 13 Kasım’da ön baskı olarak ve daha sonra hakemli bir makale olarak yayımlandı.
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…
Gelişmekte olan dünyanın düşük karbonlu ekonomiye geçişine yardımcı olacak anlaşmaya sert tepki veren iklim STK’ları,…
Ülkeler, COP29’da, küresel karbon piyasasına ilişkin kurallar konusunda bir anlaşmaya vardı. Taraflar, küresel ısınmayla mücadeleye…
Bakü'deki COP29 zirvesine katılan ülkeler, yoksul ulusların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için…
COP29’un şu an karşı karşıya olduğu en önemli unsurlardan biri yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı. Carbon…