;
Ekonomi

Borç Doğa Takası İklim Mücadelesine 100 Milyar Dolar Sağlayabilir

borç doğa takası

Yeni bir rapor, daha yoksul ülkelerin bariyer resifleri veya yağmur ormanları gibi ekosistemleri koruma karşılığında borçlarının silindiği borç doğa takaslarının, iklim değişikliğiyle mücadele için 100 milyar dolar sağlayabileceğini hesapladı.

İngiltere merkezli, kâr amacı gütmeyen Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü (IIED), tahminini, borç krizi riski en fazla olan 49 az gelişmiş ülkenin çoğunda borç takası olasılığına dayandırdı.

Belize, Ekvador, Barbados, Gabon ve Yeşil Burun Adaları gibi bazı ülkeler son yıllarda bu tür takaslar gerçekleştirdi ve IIED’nin sürdürülebilir pazarlar araştırma grubu yöneticisi Laura Kelly, borç sıkıntısı çeken ve küresel ısınmanın halihazırdaki etkilerinin ağır yaşandığı ülkelerin çoğunun bu takasları incelediğini söyledi.

IMF ve Dünya Bankası, odaklanılan ülkelerin çoğunlukla daha zengin hükümetlere, IMF’nin kendisine, emeklilik ve risk fonlarına toplu olarak 431 milyar dolar borçlu olduğunu tahmin ediyor.

Aynı zamanda bu ülkeler, OECD’nin 2021 rakamlarına göre 14 milyar dolardan daha az bir iklim finansmanı aldı; bu, iklim değişikliğini sınırlamak veya en azından ona uyum sağlamak için ihtiyaç duydukları miktardan oldukça küçük bir parçası.

Kelly, bundan yararlanabilecek ülkelerin arasında Pakistan, Sri Lanka ve Batı Afrika’daki Gambiya’nın bulunduğunu söylerken deniz seviyesinin yükselmesi konusunda “büyük risk” altında olan bölgenin sel önleme ve sulak alanların korunmasına büyük yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

Sri Lanka gibi borcunu yeniden yapılandıran Gana da bir diğer açık aday. Önemli ihracat kalemlerinden biri olan kakao çekirdeklerinden kazanç, hayati öneme sahip yağmur ormanlarının korunması için daha fazla çaba sarf edilirse gelişebilir.

“Borç takası hükümetler için bir miktar mali alan yaratıyor, ancak aynı zamanda iklim ve doğa açısından küresel etkiye sahip sonuçların elde edilmesine de yardımcı oluyor” diyen Kelly, birçok ülkenin potansiyel olarak bunları yapmakla ilgilendiğini sözlerine ekledi.