;
Politika

“AB’deki Seçim Sonuçları İklim Eyleminin Sonunu Getirmeyecek”

AB

Danimarka Kalkınma İşbirliği ve Küresel İklim Politikası Bakanı Dan Jørgensen, AB’nin küresel iklim diplomasisinde olumlu bir güç olarak hareket etmeye devam edeceğini söylerken, “Yeşil dönüşümden geri adım atılamaz” dedi.

Avrupa Birliği’nin (AB) 27 üye ülkesindeki yüz milyonlarca vatandaş 6-9 Haziran tarihleri arasında Avrupa Parlamentosu’nun 720 üyesini seçmek üzere oy kullandı.

Uzmanlar, aşırı sağ kazanımlar elde etse de bunun deprem etkisi yaratmayacağını söylüyor. Avrupa Parlamentosu’ndaki çoğunluk değişmedi. Aşırı sağ partilerin kazandığı sandalyeler önümüzdeki 5 yıl içinde daha fazla güç anlamına gelmiyor. Genel olarak, AB seçimlerinin sonuçları birçok AB ülkesi üzerinde Avrupa Parlamentosu’nun kendisinden daha büyük bir etkiye sahip oldu.

Avrupa seçimlerinden sonra, AB kurumlarının yenilenme döngüsü, Komisyon Başkanı da dahil olmak üzere Avrupa Komisyonu’na yeni üyelerin atanmasını ve dönem için yasama gündeminin belirlenmesini içeriyor.

AB Parlamentosu’nun yeni yapısı, Avrupa genelinde, özellikle de bazı başkentlerde aşırı sağ partilerin artan varlığına rağmen, AB yanlısı istikrarlı bir koalisyonun en olası senaryo olduğunu gösteriyor. Analizlere göre, Avrupa Komisyonu’nun görevden ayrılan başkanı Ursula von der Leyen’in partisi olan merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP), Yeşiller ya da İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin mensubu olduğu aşırı sağcı Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistler Grubu (ECR) arasında bir seçim yapmak zorunda kalacak.

Uzmanlar, sonuçların iklim konusunda ilerleme kaydeden Avrupa’nın sonunu getirmediğini vurguluyor. Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Strategic Perspectives’in İcra Direktörü Linda Kalcher, “Belki bazı yeni politikalar iklim hedefleri adına gelmeyecek ama sorun değil” derken şöyle devam etti: “Ele alınması gereken zorluklar enerji güvenliği, iyi istihdam ve güçlü bir sanayi tabanı ile ABD ve Çin ile rekabet. EPP, S&D ve Renew’in yanı sıra Yeşiller için de asıl endişe kaynağı gelişen sanayidir.”

AB Uluslararası Zirvelerde Nasıl Rol Oynayacak?

Uluslararası ortaklar ve rakipler için, Avrupa seçimlerinin belirlediği gidişat muhtemelen rekabetçilik ve ticarete daha fazla odaklanılması anlamına gelecek. Benzer şekilde, önde gelen isimler AB’nin iklim diplomasisi cephesindeki ve COP iklim zirvesine giden yoldaki taahhütlerini teyit ediyor.

Danimarka Kalkınma İşbirliği ve Küresel İklim Politikası Bakanı Dan Jørgensen “AB küresel iklim diplomasisinde olumlu bir güç olarak hareket etmeye devam edebilir ve etmelidir de. Yapılacak çok iş olmakla birlikte, Avrupa iklim taahhütlerini yerine getirme konusunda ciddiyetini korumalı. Yeşil dönüşümden geri adım atılamaz” diye konuştu.

Focaldata tarafından AB Parlamentosu seçimlerinin ilk gününde yapılan yeni bir ankete katılan ise seçmenler net tercihler ortaya koydu. Reuters’ın haberine göre, ekonominin iyileştirilmesi ve enflasyonun düşürülmesi AB’li yurttaşların gündeminin en üst sıralarında yer alırken, bunu göç izliyor.

Bununla birlikte Avrupalı seçmenlerin üçte ikisinden fazlası özellikle kuraklık ve sıcak hava dalgaları gibi etkilerden en çok etkilenen ülkelerde, güçlü bir şekilde iklim yanlısı olmaya devam ediyor.